Inbreuk Handelsnaam

Op grond van de Handelsnaamwet (Hnw) is het een onderneming verboden om een
handelsnaam te gebruiken die reeds rechtmatig door een ander werd gebruikt, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard van beide ondernemingen en de plaats waar zij zijn gevestigd, bij het publiek verwarring tussen de ondernemingen is te duchten.

Met andere woorden, een handelsnaam gebruiken waarmee je bij het publiek (in de meeste gevallen: consumenten) verwarring laat ontstaan, is verboden. De kantonrechter kan dan verzocht worden om de ander te veroordelen om de handelsnaam te wijzigen.

Een voorbeeld. In het centrum van Uden is jarenlang een kledingswinkel gevestigd met de naam ’t Winkeltje. Een andere ondernemer begint in dezelfde straat ook een kledingswinkel en wel met de naam Twinkeltje.

De rechter oordeelde dat Twinkeltje inbreuk maakt op de handelsnaam ’t Winkeltje, omdat consumenten in de veronderstelling zijn gaan leven dat het om twee winkels van dezelfde eigenaar gaat. Er is dus verwarring ontstaan.

Voor de geïnteresseerden, zoekplaats is: ECLI:NL:RBOBR:2018:3293

Denkt u dat een inbreuk wordt gemaakt op uw handelsnaam of heeft u een andere vraag?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Advocatenkantoor Oostburg

Wilt u meer weten over ons of het kantoor neem dan contact op.